Whatsapp Whatsapp
Telefon اتصل الان

Op. Dr. Hüseyin Kandulu / Maksimum Sağlık – Burun Estetiği

Nesibe Erdoğmuş: Bugün Hocamızla burun estetiği üzerine konuşacağız. Benim estetik burundan anlayışım küçücük bir burundur. Peki siz nasıl tarif edersiniz? Estetik burun nasıl olmalıdır hocam?
Hüseyin Kandulu: Öncelikle sizin bakış açınızla küçük burun, profesyonel bakış açısıyla büyük burun güzel olabilir. Burdan anlaşılması gereken yüze göre iyi çalışan bir burun.
Nesibe Erdoğmuş: Peki hocam burnundan memnun olmayan biri size geldiğinde ne yapıyorsunuz?
Hüseyin Kandulu: Artık burun ameliyatlarında farklı bir yaklaşım ortaya koymaya çalışıyorum. Çünkü hastaların bu noktada kafası çok karışık. Sürekli sordukları ve üzerinde durdukları bir çok konu var. Bunun sebebi burun estetiğinin dünyada çok yapılıyor olması. Burun estetiğini yapan cerrah sayısının da çok olması. Dolayısıyla bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu günümüzde insanların kafası çok kolay karışabiliyor. Burada en temel nokta hastayı doğru değerlendirmek ve hastanın hem psikolojisini hem sosyal yaşantısını burnun yüzle uyumunu ve fiziksel yapısı ile fonksiyonlarının çalışmasını değerlendirmek. Bu 4 nokta çok önemli. Peki neden? Hastanız nasıl bir çevrede yaşıyor? Kendisini nasıl mutlu hissediyor? gibi soruları sormazsanız onun karakterine uygun burnu ortaya koyamazsınız. Tabiki her zaman burun doğal ve yüzün orantıları ile uyumlu olmalı. Kişi aynaya baktığı zaman ben böyle doğmuşum duygusunu hissedebilmeli. Bunu başarabilmek için çok iyi bir ön görüşme gerekli. Hastanın bu konuda kararlı ve bilinçli olduğunu anlamanız gerek. Ben o yüzden bu görüşmeleri iki basamaklı yapıyorum. Hastanın birinci görüşmeden sonra tekrar düşünüp gelmesini istiyorum. Bazen geri gelip ‘’ben burnumla çok daha mutluyum’’ diyen hastalar oluyor. İnanın ben o zaman çok daha mutlu oluyorum. Eğer kafasının bir kenarında bu düşünce kaldıysa ve hasta kendini mutsuz hissediyorsa geri tekrar geliyor. Ben kendi ekibime saçlarımı ektirdim ve kendimi bu şekilde daha genç ve mutlu hissediyorum. Burun ameliyatlarında orantıları iyi değerlendirmek gerekli. Ayrıca fonksiyonel kısmında iyi nefes alması çok önemli. Çoğu zaman hastalar benim nefes problemim yok diyor ancak yapılan testlerde iyi nefes alamadıkları ortaya çıkıyor. Dolayısı ile ben burada hastayı muayene ettikten sonra bir takım testlere tabi tutuyorum. Sağlıklı nefes ve koku alabiliyor mu? Hatta daha ilerisinde sinüslerinde bir problem var mı Kulak, Burun, Boğaz Hekimi arkadaşlarımdan yardım alarak bunları değerlendiriyorum. Ardından estetik müdehale için gerek bilgisayar ortamında, gerekse fiziksel ortamda hastanın burun ucu, burun sırtı nasıl olmalı? Yüzüne hangisi yakışıyor? Hangi hatlarda, hangi açılarda nasıl gözüküyor? Bunları değerlendirip ameliyat kararını alıyoruz.
Nesibe Erdoğmuş: Burada estetik ameliyat olan Yasemin bize ameliyat sürecini biraz anlatıcak.
Yasemin……: Bu ameliyatlarda hastaların çoğu çok korkuyor. İşte çok acı olacak, şişmeler ve morarmalar olacak gibi korkular. Bunlardan korkmalarına gerek yok. Çok ince bir tampon oluyor. Şişmeler en ufak seviyelerde ve ameliyat çok rahat geçti. Ameliyattan sonra morarmalar en az seviyede oldu. Normal hayatıma bir hafta sonra devam ettim. Doğal ve ameliyat olduğun belli olmayan bir burna sahibim ve çok mutluyum. Nefes alma problemim vardı. Bu ameliyattan sonra oda kalmadı.
Nesibe Erdoğmuş: Biraz teknikten bahsedebilir miyiz?
Hüseyin Kandulu: Burun ameliyatları için rahatlıkla %99 ağrısızdır diyebilirim. Bu şu demek değil. Hiç ağrı kesici kullanmayacağım. Doğru müdehale ve ilaç kullanımı ile bu ağrılar yok denecek kadardır. Konforlu bir ameliyat. Bir takım materyaller bu ameliyatta da hayatımıza girdi. Burada dokulara minimum zarar veren küçük aletlerle çalışılıyor. Doğru planlarla çalışılırsa şişlik, morluk, ağrı daha az oluyor. Eğer siz ameliyat esnasında dokulara narin bir şekilde yaklaşırsanız, sonuçta bu derecede iyi olacaktır. Ameliyattan sonra hatamızı çok iyi tanımayan birisi operasyon geçirdiğini anlamıyor. Ve hastalar kısa sürede hayatlarına geri dönüyor. Ancak bazı 3-5 gün yatan hastaların var olduğunu hastalarımıza söylüyoruz. Bu durum kişiden kişiye değişiyor.
Nesibe Erdoğmuş: Burun düşer mi?
Hüseyin Kandulu: Burun düşmez. Bu yanlış bilinen bir şey. Ameliyattan çıktıktan sonra burun açısı biraz fazla olabilir. Bunun oturması 6 ay ile 1 senedir. Bunu hastalar yazılan makalelerde okuyor. Burun düşmesi doğru yapılmış bir işlemde çok olası değildir.
Nesibe Erdoğmuş: Birde revize operasyonlar var. Bazen yaptırmasaydı dediğimiz operasyonlar oluyor. Bunlar hakkında ne söylersiniz?
Hüseyin Kandulu: Bu ameliyatlar bazen hastanın kendini korumaması, istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasıyla karşımıza geliyor. Revizyon ameliyatlarda ilk ameliyatlar gibi %90 oranında başarı sağlamanız zor olabiliyor. Çünkü burda hastanın durumu çok önemli. Bazen çok sıkıntılı durumlarla karşılaşıyoruz. Burda bazen kişinin kendi kaburgasıyla bazende donör kaburkagalarla operasyonları yapıyoruz. Benim sıklıkla kullandığım yöntem ise çok değerli bir hocamızın bize kazandırdığı Türk Lokumu yöntemidir. Özellikle Revizyon ameliyatlarda bu yöntemin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Çünkü burun sırtına istediğiniz şekli verebiliyorsunuz. Dediğim gibi hastanın durumu çok önemli. Başarı oranı hastaların durumuna göre %75 ve üzeridir. Korkmasınlar. İstenmeyen sonuçların çıktığı bir operasyondan sonra düzeltmeler yapılabilir.

اتصل بنا